Forrest fruit, BONThé, 2015

5,19 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Forrest fruit, BONThé, 2015
Forrest fruit, BONThé, 2015

Forrest fruit

80g (20 x 4g)

    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka... Čítať viac

    Výrobca
    BONThé, 2015

    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka... Čítať viac

    • Káva/čaj
    Vypredané

    Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude produkt dostupný.

    Naši škriatkovia odporúčajú

    Taylor Swift: The Tortured Poets Department

    Viac o produkte

    Zloženie: Hrozienka, baza, papája, jablká, ibištek, čierne ríbezle, aróma, slnečnice, nevädza, maliny, jahody

    Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu.
    Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa. Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2 500 m.
    Listy čajovníka sú dlhé od troch do dvadsaťpäť centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Dospelé listy sú hrubé, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky celý rok. Lístky sa zbierajú podľa takzvaných zberových formúl určujúcich, ktorú časť výhonku odštipnúť.
    Obvykle sú cennejšie mladšie a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Kvalitnejšie čaje sú vyrábané len z vrchných dvoch lístkov a pupeňa.
    Ďalšie spracovanie sa deje rôznymi spôsobmi, ktoré vedú k rôznym „druhom“ čaju. Základným faktorom je stupeň oxidácie (často sa využíva z chemického hľadiska nesprávny názov fermentácia).

    Tradičné je delenie do štyroch základných skupín:

    Zelené čaje: listy sa mechanicky narušia, ale oxidácia je rýchlo ukončená pôsobením tepla. V Číne sa na ukončenie oxidácie zvyčajne využíva sušenie na pare, v Japonsku prevláda sušenie na slnku, prípadne teplým vzduchom. Spracovanie je ukončené jeden až dva dni po zbere.
    Oolongy (vyslov úlong, taktiež modrozelené, polozelené čaje) – tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Často sú pri príprave navoňané kvetmi, napríklad orchideou, osmanthom.
    Čierne čaje (taktiež červené čaje, tento názov sa pre farbu nálevu používa najmä v Číne): listy sa mechanicky narušia, oxidácia sa nechá úplne prebehnúť. Spracovanie trvá týždeň, ale aj dlhšie. Veľmi výrazný rozdiel je medzi ortodoxným ručným spracovaním a plne mechanizovanou výrobou metódou CTC (Crush, Tear, Curl), ktorou vzniká drvený substrát vhodný do čajových vrecúšok. V strednej Európe (a „západnej civilizácii“ všeobecne) je historicky najobľúbenejší práve čierny čaj.
    Pu-erh: je dvojnásobne oxidovaný čaj, ktorý sa necháva 'odležať' často aj po dobu niekoľkých rokov. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný. Vyznačuje sa plnou, zemitou chuťou. Pravdepodobne má na organizmus pozitívne a mierne liečivé účinky.
    Biely čaj: vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
    Čítať viac
    Hmotnosť
    80g
    Celková hmotnosť
    97 g
    Rozmer
    140×220 mm
    Balenie
    vákuové balenie
    Katalógové číslo výrobcu
    700042
    Naše katalógové číslo
    204229
    Kategorizácia

    Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    5,0 / 5

    6 hodnotení

    6
    0
    0
    0
    0

    Ako sa páčil produkt vám?

    Recenzie čitateľov

    Hana
    Neoverený nákup
    27.8.2021
    Bora Bora
    Objednávam pravidelne, výborná aróma a skvelá chuť, dá sa piť horúci aj chladený, vhodný aj pre deti, vrelo odporúčam! Čítať viac
    12

    lekárka, cestovateľka, matka troch detí a babka troch vnúčat, milujem rodinu, psov, záhradu a svoju prácu životné motto: Vek nie je počet rokov, som bežec na dlhú trať....

    Hana Zelenková, MUDr. Ph.D.
    Overený nákup
    18.7.2021
    Bora Bora
    Môj favorit. Plná svieža chuť, výborný horúci aj chladený, nikdy nesklame! Objednávam aj budúcnosti budem objednávať a odporúčam všetkým svojim známym Čítať viac
    Zelenkova Hana M.D.
    Neoverený nákup
    2.1.2020
    BoraBora
    Čajová zmes , ktorá nikdy nesklame! Pijem ju už roky, skvelá, plná, ovocná chuť, vylepší náladu v každú dennú alebo večernú hodinu, horúci, mierne teplý aj studený!
    Odporúčam všetkým milovníkom ovocných čajov!
    Čítať viac

    „Tak prečo máme ustavične ambíciu milovať? Pretože láska je bod, kde sa stretáva pravda s mágiou.“

    Roviny života - Julian Barnes, 2015
    Roviny života
    Julian Barnes