Zdravie a výživa ľudí (3 dielny set) - Ján Keresteš, Peter Chlebo a kolektív autorov, CAD PRESS, 2020

96,19 €

Pridajte do košíka a poštovné máte zadarmo :)

Zdravie a výživa ľudí (3 dielny set)

Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká... Čítať viac

Séria
Zdravie a výživa ľudí
Vydavateľstvo
CAD PRESS, 2020
Počet strán
752 + 720 + 544

Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
100,00 €

96,19 €

-4 %
Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Muž z vysokého zámku - Philip K. Dick, Lindeni, 2024

Viac o knihe

Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva.

Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť. Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová kapitola...

Schválila rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre dňa 10. 9. 2020 ako vysokoškolskú učebnicu.

Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou, sumarizuje na 2500 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a ovocinárstva.
Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov. Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy ľudí.

Text knihy je vhodným způsobem doplněn velkým počtem grafů, tabulek, schémat a obrázků, které mají vysokou vypovídající hodnotu a doplňují tak šířku a hloubku záběru textu.

1.diel:
Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu, vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku vinárstva.
Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej nástroje. Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho prehľadnosť.

Oceňujem rozsah textu a rozmanitosť spoluautorov, čo si vyžadovalo od vedúcich autorského kolektívu nemalé úsilie, aby sa čitateľovi dostala do rúk ucelená a myšlienkovo usporiadaná učebnica s logicky nadväzujúcimi kapitolami.
Záverom konštatujem, že učebnica autorského kolektívu Chlebo P., Keresteš J. a kol. Zdravie a výživa ľudí (druhé prepracované a doplnené vydanie) spĺňa kritériá pre publikácie tohto typu, bude vhodným študijným materiálom pre stredné odborné a vysoké školy, ako aj odbornú verejnosť a významnou mierou prispeje k zlepšeniu zdravia a výživy ľudí. (prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.)

2.diel:
Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov.
Druhý diel je venovaný hlavným potravinovým zdrojom živočíšneho a rastlinného pôvodu, od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia a zeleniny, vrátane ich biodiverzity, hmyzu a rias. Z hlavných potravinových zdrojov rastlinného pôvodu využívaných vo výžive ľudí autori popisujú význam obilovín, strukovín, okopanín, zeleniny, ovocia a výrobkov z nich. Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Podrobne popisuje význam potravinových zdrojov vo výžive človeka, produkty z nich a technologické postupy ich spracovania. Súčasťou tejto časti moderný pohľad na probiotiká, prebiotiká a synbiotiká používané v mäsovej výrobe. Samostatná časť je venovaná mikrobiológii so zameraním na patogénnu mikroflóru a základné formy kazenia mäsa. Podrobne sú popísané aj prídavné látky, ktoré sú používané v mäsovej výrobe. Správne, pomerne veľká časť je venovaná mlieku a mliečnym výrobkom vo výžive ľudí, okrem kravského mlieka je pozornosť venovaná aj byvoliemu, ovčiemu a koziemu mlieku. Posledné časti dielu sú venované liečivým a koreninovým rastlinám, pochutinám, hubám a riasam vo výžive ľudí.

3. diel:
Tretí diel učebnice pojednáva o potravinách nového typu a racionálnej výžive, falšovaní potravín, potravinových alergiách, hygiene výživy a fytopatogénoch a potravinovej banke dát.
Nový pohľad na základný a klinický výskum výživy ľudí prináša kapitola venovaná nutričnej genomike a epigenetike. Kapitola venovaná metabolicko – výživovým vzťahom popisuje význam a spôsoby detoxikácie organizmu ako kľúču k zdraviu, acidobázickú rovnováhu a najčastejšie choroby spôsobené jej porušením a vplyv výživy na mozog a myslenie človeka. Konštatovanie, že diétnymi opatreniami sa dá zabrániť 30 – 40 % všetkých druhov zhubných nádorov potvrdzuje význam a správnosť zaradenia kapitoly „Strava a výživa v onkológii“ ako súčasť učebnice.

Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber kľúčových - najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú otázku: Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!

Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa zúčastnili:

doc. Ing. Marta Habánová, PhD.
doc. Ing. Miroslav Habán, PhD.
Ing. Martina Gažárová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Katarína Fatrcová-Šrámková, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Jaroslav Maček, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
Ing. Zsigmund Tóth, PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
Ing. Zuzana Hamadová, Stredná priemyselná škola potravinárska v Nitre
doc. MVDr. Pavel Maľa, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
prof. Ing. Jozef Čársky, CSc., Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
MUDr. Janka Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
doc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave
doc. Ing. Milan Kováč, CSc., Výskumný ústav potravinársky v Bratislave
doc. Ing. Pavel Dlouhý, CSc.
prof. Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Ing. Jiří Kopáček, PhD.
prof. Ing. Zdenka Ďuračková, PhD.
PhDr. Peter Keresteš, PhD.
doc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave
RNDr. Jana Mrázová, PhD.
Ing. Jana Kopčeková, PhD., Česko-moravský mlékarenský svaz v Prahe
doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD.
doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc.
prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD.
Ing. Ladislav Strarúch, PhD., Slovenská technická univerzita v Bratislave
prof. MVDr. Peter Turek, PhD.
doc. Ing. Henrieta Arpášová, PhD.
Ing. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline
prof. Ing František Buňka, PhD.
Ing. Vladimír Boroš, CSc.
prof. Ing Štefan Schmidt, PhD.
doc. Ing. Mária Griefová, PhD.
doc. Ing Tatiana Bojňanská, CSc.
prof. Ing. Magdaléna Valšíková-Frey, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
doc. PaedDr. Ing. Jana Žiarovská, PhD.
prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
prof. Ing. Róbert Toman, PhD.
prof. Ing. Anna Trakovická, CSc.. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
prof. RNDr. Katarína Horáková, PhD., Univerzita tretieho veku v Bratislave
doc. Ing. Martina Miluchová, PhD.
Ing. Michal Gábor, PhD.
MUDr. Ján Kozánek
Ing. Zuzana Chlebová, PhD.
Ing. Marianna Schwarzová, PhD.

Bez účinnej pomoci celej rady ďalších spolupracovníkov, sponzorskej pomoci a celej mojej rodiny nebolo by možné knihu napísať. Všetkým menovaným i nemenovaným za pomoc úprimne ďakujem! Ing. Ján Keresteš
Čítať viac
Počet strán
752 + 720 + 544
Väzba
pevná väzba
Rozmer
165×235 mm
Hmotnosť
3819 g
ISBN
9788088969877
Rok vydania
2020
Edícia
Kolekcie
Naše katalógové číslo
774229
Jazyk
slovenčina
Séria
Zdravie a výživa ľudí
Vydavateľstvo
CAD PRESS
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Emanuel Kraus
Overený zákazník
13.10.2020
Vrelo odporúčam
Podľa ukážok vyzerá kniha úchvatne preplnená užitočnými informáciami. Už teraz sa teším na ňu. Mal som možnosť mať v rukách 1. vydanie ak bude toto prepracovane, rozšírené.. :-) Čítať viac
MM
Neoverený nákup
30.10.2020
Tri najnovšie príspevky, resp. recenzie tohto diela napísala jedna osoba pod rozličnými menami, čo vôbec nebolo potrebné, lebo sa pravdepodobne jedná o vynikajúce dielo (usudzujem podľa kvality prvého vydania). Nechce sa mi veriť, že by sa niekto z autorov takto znížil a strápňoval vypisovaním falošných pozitívnych recenzií. Takisto dúfam, že to nie je niekto z Martinusu. Možno vydavateľ. Martinus by si mal daváť pozor na tieto falošné príspevky a pokusy o prízemné ovplyvňovanie čitateľov, lebo to znižuje dôveryhodnosť recenzií a celej webovej stránky. A je to jav, ktorý sa na týchto stránkach veľmi rozmohol, hlavne pri knihách domácich autorov. Čítať viac
Marián Haboško
Overený zákazník
11.10.2020
Výborná kniha
Kniha je vynikajúca. Vyzerá preplnená informáciami,... je to písane zrozumitelne a pútavo.. už teraz sa teším ako si si budem nou listovať a čerpať informácie :-) Čítať viac
Nora Barusová
Overený zákazník
11.10.2020
Vrelo odporúčam
Mala som možnosť mať k dispozícii 1. vydanie a neskutočne sa teším, že si konečne po vyš 10 rokoch môžem kúpiť takéto ucelenú excelentnú učebnicu :-) Čítať viac
Janko Bansky
Overený zákazník
23.8.2020
Zdravie a výživá ľudí
Prohlédl jsem si obsah knihy a prošel i část ukážek textu. Kniha je vynikající. Z mého pohledu určitě. Je dobře, že je členěna na díly. Fotografie lékaře, který je na jedné stránce vyfocený, vyzařuje hodně ušlechtilou energii. Zvláště z jeho očí vnímám zvláštní a příjemný jas.

Něco takového, co připravujete, dnes na knižním trhu chybí. Kniha, dle mého mínění, bude dobře prodejná. Navíc část nákladu určitě prodáte přes FaceBook. Rozhodně ano, vydání knih doporučuji! Možná přes FB prodáte úplně všechno. Inšaaláh!

Dneska v nabídce knižního trhu chybí titul, kde by bylo všechno popsáno od začátku až do konce. Co se dá koupit jsou spíše určité výňatky ze zdravé výživy a z různých diet. Kniha zpracovaná takhle komplexně dostupná není. Tímhle se takhle komplexně zabývali (v tehdejším ČSSR) lázeňští lékaři, kteří tvořili svět sám pro sebe a moc si nerozuměli s lékaři v běžných ordinacích a v nemocnicích. Nevím ale o tom, že by něco vydávali knižně.

Po předání moci v listopadu 1989 se sem ze Západu dostala spousta věcí, knih, časopisů v pozměněné a okleštěné podobě. Vaše kniha pomůže tu dnešní situaci začít dávat dopořádku jak v českých zemích, tak i na Slovensku.

Mám VŠ vzdělání jako ekolog, ale živil jsem se delší dobou masážemi a balneo.
Čítať viac
Radka Kristusová
Overený zákazník
19.8.2020
Biblia zdravia a výživy - odporúčam
Mal som možnosť vidieť prvé vydanie a veľmi sa teším, že vyjde nové vydanie. Odporúčam každému kto chce mať všetky informácie po kope. Čítať viac

Vydavateľstvo CAD PRESS

Čítať viac

„Never hviezdam, že nám svietia, never slnku jeho smer, never pravde, čo lož splieta, iba mojej láske ver!“

Hamlet - William Shakespeare, 2006
Hamlet
William Shakespeare