Oleje, octy a iné prísady - Jill Normanová, Slovart, 2004

3,46 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Oleje, octy a iné prísady - Jill Normanová, Slovart, 2004
Oleje, octy a iné prísady - Jill Normanová, Slovart, 2004

Oleje, octy a iné prísady

Táto knižka prináša základné informácie o známych i menej známych prísadách a mala by byť inšpiráciou pri príprave rozličných druhov olejov a aromatických octov. Čítať viac

Vydavateľstvo
Slovart, 2004
Počet strán
40

Táto knižka prináša základné informácie o známych i menej známych prísadách a mala by byť inšpiráciou pri príprave rozličných druhov olejov a aromatických octov. Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

3,46 €

Na sklade 1 ks
  • Osobný odber 17. 6.
  • Na vašej adrese 17. 6.

Osobný odber

Kníhkupectvá
17. 6. (objednajte do 13:00)
balíkovo
17. 6. (objednajte do 13:00)
AlzaBox
17. 6. (objednajte do 13:00)
Packeta
17. 6. (objednajte do 13:00)
Slovenská pošta
(na poštu)
17. 6. (objednajte do 13:00)
BalíkoBOX
17. 6. (objednajte do 13:00)

Doručenie na adresu

Kuriér Packeta HD
17. 6. (objednajte do 13:00)
Kuriér GLS
17. 6. (objednajte do 13:00)
Slovenská pošta
(na adresu)
17. 6. (objednajte do 13:00)

Dostupné v 14 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Divadlo na Tomovom jazere - Ann Patchett, Tatran, 2024

Viac o knihe

Keby nebolo korenín, naše jedlá by mali iba nevýraznú chuť. V Dumasovej encyklopédii Grand Dictionnaire de Cuisine (Veľký kuchársky slovník) z roku 1873 síce nenájdeme definíciu slova koreniny, je tu však príbeh rytiera d´ Albignac, ktorý sa v Londýne preslávil ochucovaním šalátov. Raz ho v hostinci priatelia požiadali, aby im pripravil šalát na francúzsky spôsob, a čoskoro sa už chýr o ňom rozletel po mnohých domácnostiach. Tak d´ Albignac začal chodiť z domu do domu, nesúc si v škatuli aromatické oleje a octy, sójovú omáčku, kaviár, hľuzovky, sardely, kečupy, ba aj výpek z mäsa a žĺtky na majonézu. Neskôr takéto prísady aj predával a domov do Francúzska sa vrátil ako boháč.
Podľa Oxford English Dictionary ochucovadlá či koreniny sú „prísady, ktoré jedlu dávajú výraznú alebo lákavú chuť. Koreniny sa väčšinou pridávajú počas prípravy jedla, zatiaľ čo chuťovými prísadami sa jedlo dochucuje až pri stolovaní. Pri ochucovaní treba zmiešať vhodné chute a vône tak, aby jedna nebola výraznejšia než druhá. Prísady sa rozdeľujú
podľa ich prevládajúcej chute na slané, kyslé, horké, sladké a štipľavé.
Kyslá, niekedy i horkastá chuť je typická pre octy, extrakty a omáčky s octovým základom. Sladká a kyslá, zároveň i trochu štipľavá je talianska ovocná horčica. Štipľavú chuť dáva jedlám horčica, čierne i biele korenie a, pravdaže, čili papričky. Najbežnejšími prísadami v kuchyniach Európy a Severnej Ameriky sú soľ, čierne a biele korenie, horčica, ocot, olej a niekoľko druhov byliniek či korenia, kým v orientálnych kuchyniach sú to sója, olej, soľ a čili papričky. V juhovýchodnej Ázii si nevedia predstaviť kuchyňu bez rybej omáčky, niektorých druhov korenia a aromatických byliniek. Soľ a olej sú hlavnými prísadami od Blízkeho východu po Indiu. Okrem nich sa hojne používajú niektoré druhy miestneho korenia či aromatických bylín. Pokrmy sa okyseľujú octom a citrónovou šťavou.
Mnohé koreniny bežné na Ďalekom východe sú u nás ešte stále neznáme. Ich štipľavá aróma sa môže spočiatku zdať rušivá, varením a kombináciou s pokrmom sa však zjemňuje. Thajským, malajzijským a indonézskym jedlám dáva výbornú, výraznú chuť trochu sušenej ryby, rybie pasty i omáčky. Oplatí sa vyskúšať rôzne sójové a čili omáčky. Používajú sa však v malom množstve.
Čítať viac
Počet strán
40
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×160 mm
Hmotnosť
154 g
ISBN
8071458457
Rok vydania
2004
Edícia
Z knižnice gurmána
Naše katalógové číslo
16621
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Slovart
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Vydavateľstvo Slovart

Čítať viac

„Vždy sa treba uchýliť k slovám, aby sme zabránili tichu rozprávať príliš hlasno.“

Šarkany - Romain Gary, 2021
Šarkany
Romain Gary